Blog - recept

Ősz

-stofy
-stofy
2023.09.09 17:00

Az ősz a nyarat követő évszak, és közvetlenül a tél előtt jön. Ez egy gyönyörű évszak, sok izgalmas hagyománnyal és emlékkel. Néhány ember azonban szomorúnak találja az őszt, mert az őszhez kapcsolódik. Ez azért van, mert az ősz az, amikor az évszakok váltakoznak. Az évszakok változása emlékezteti az embereket az idő múlására és az élet körforgására. Ezenkívül bizonyos növények elpusztulnak, és felkészülnek a hideg évszakra.

Az őszt általában szomorú évszaknak nevezik. Ez azért van, mert a gazdák munkája a betakarítással véget ér. Ráadásul ez az év ünnepi időszaka is, hiszen a családok hálaadásra és karácsonyra gyűlnek össze. Néhány ember azonban másképp értelmezi az őszi szomorúságot. Emily Dickinson költő szerint az ősz a „puha eső / platánok” ideje. Alapvetően Dickinson az őszt gyönyörűnek, ugyanakkor hangulatosnak és titokzatosnak látja. Ez a kiegyensúlyozottság időszaka, ahol a szomorúság, a boldogság és a szépség békésen megfér egymás mellett.

 

A szomorúság mellett sokan az őszi melankóliának tartják, mert a halálra emlékeznek – konkrétan a fák és állatok téli halálára. Egyes növények is elpusztulnak, hogy a természet felkészülhessen az előttünk álló hosszú hibernációs időszakra. Azonban a természet ezen aspektusában is van szépség, mivel a tél alvóvá válik; abbahagyja aktív életvitelét, ehelyett elalszik. Ez lehetővé teszi, hogy a tavasz megfiatalítsa a természetet, és mindennek új életet adjon az újjászületésnek nevezett körforgásban.

 

Bár az ősz a betakarítás miatti szomorúsággal társul, az ünneplés és a hálaadás örömeit is ünnepli. Végső soron mindenkinek megvan a maga értelmezése, amikor az őszről van szó; egyesek szomorú évszaknak tekintik, míg mások az ünneplésre és az egész év során beérkezett termésért való köszönetnyilvánításra.