A sütőtök egy nagyon egészséges és ízletes zöldség, amely sokféle módon elkészíthető.
A sütőtök jó forrása a rostoknak, a vitaminoknak és a tápanyagoknak, így kiváló választás a fogyókúrázók számára. Könnyen főzhető és grillezhető, de a leggyakrabban sütve vagy püré formájában fogyasztják. A sütőtököt krémlevesekhez, süteményekhez, kásákhoz és más ételekhez is használhatjuk. Próbáld ki a sütőtököt a következő receptekkel, és tapasztald meg, mennyire ízletes és egészséges!
Sütőtökös hummusz
Hozzávalók:
- 1/2 bögre sütőtök püré
- 1/2 bögre szezámmag
- 2 evőkanál frissen facsart citromlé
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 teáskanál őrölt koriander
- só és bors ízlés szerint
- 1 bögre csicseriborsó
- 2 evőkanál olívaolaj
Az összes hozzávalót a robotgépben vagy a turmixban aprítva krémesre dolgozzuk. A hummuszt kenyérrel, prítóssal, zöldségekkel vagy pita kenyérrel fogyaszthatjuk.
Sütőtökös lepény
Hozzávalók:
- 2 bögre sütőtök püré
- 1 bögre liszt
- 1/2 bögre cukor
- 2 tojás
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/4 teáskanál só
- 1/2 bögre tej
- 1/4 bögre olaj
A sütőtök pürét, a lisztet, a cukrot, a tojásokat, a fahéjat, a szódabikarbónát, a sót, a tejet és az olajat egy nagy tálban összekeverjük. Az egészet egy közepes méretű, olajjal vagy zsírral kikent tepsibe öntjük, és 180 fokon 25-30 percig sütjük, amig aranybarnára sül.
A sütőtökös lepényt frissen, tejjel vagy tejszínhabbal tálalva élvezhetjük. Az édes ízét a fahéj és a cukor adja, így egy tökéletes reggeli vagy uzsonna opció lehet.
Próbáld ki a fenti recepteket, és tapasztald meg a sütőtök ízét és egészségességét!
Az alábbi recepteket pedig ti küldtétek
Sütőtök hasáb
A tököt megtisztitjuk - kikaparjuk a magokat és hasábokra vágjuk. Egy tálba szórjuk és alaposan összerázzuk az olajial és a füszerekkel. Szilikonos sütopapírral bélelt tepsire terítjük és betoljuk 200 fokra elomelegített sütobe.
- Próbáltam többféle tökból is, ezért pontos sütési idot nem igazán tudok mondani, mindegyiknél más volt. Tíz percenként forgassuk át és akkor vegyük ki, ha már kapott egy kis színt. Nyilván ropogós annyira nem lesz, úgy viselkedik, mint az édesburgonya.
Dani
Tésztaszószos sütőtök
A tököt, a parit és a hagymát elteritjük egy tepsin, meglocsoljuk az olajjal, megszórjuk a füszerekkelés összeforgatjuk. Toljuk 230 fokra elomelegitett sütobe,
18-20 percre, félúton átforgatva. Legyen szép piros és pirult, szinte néhol fekete, mintha túzön grilleztük volna.
Boritsuk a forró, fúszeres zöldségeket egy turmixba, mehet hozzá a fözovíz és pürésítsük simára. Ontsüka kifött tésztára és forgassuk össze, majd tálalhatjuk is egy kis parmezánnal.
Dani
Sütotökleves sajttal és rozskrutonnal
A sütötököt hámozzuk meg, belezzük ki, majd vágjuk kockákra. 200 ml vizben megfözzük, turmixoliuk ossze és keveriük el a kókusztejjel. Ízlés szerint sóval és kurkumával izesitjük, majd adjuk hozzá a citromlevet.
Tálaljuk és a tányéron megszórjuk sajttal és rozskrutonnal. A rozskrutont úgy készitjük el, hogy a rozskenyeret apró kockákra vágjuk, és egy serpenöben megpiritjuk.
Szilvi