A cékla tele van a szervezetünk számára fontos viatminokkal, ásványi anyagokkal.
Kálium-, kalcium-, vas-, szilícium- és magnézium, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is. A folsav jól hat a hormonokra. A kálium jót tesz a testnek, az izomzatnak. A cékla akkor fejti ki legjobban a hatását ha a levét fogyasztod.
A céklaléhez keverj egy kis almalevet, esetleg citromot. Így sokkal finomabb az íze, mellesleg a citrom és az alma is nagyon egészséges.
A cékla:
- Rák megelőző hatású
- Vérnyomáscsökkentő
- Gyúladáscsökkentő
- Vérképző
- Javítja az állóképességet
- Gyógyítja a demenciát
- Méregtelenít
A cékla színét adó vegyület, a betanin, gyulladáscsökkentő és daganatellenes hatású is.
A céklát érdemes sötét és hűvös helyen tárolni, hogy megőrizze a frissességét és a tápanyagtartalmát.