A cukkini egészséges zöldség, ezért fontos, hogy rendszeresen beépítsd az étrendedbe. Jó rost- és vitaminforrás, emellett alacsony a kalóriatartalmuk.
Amikor szezonja van, általában ízesebb és több tápanyagot is tartalmaz. A cukkini jó forrása az A-, C- és K-vitaminnak, valamint folsavnak, káliumnak és élelmi rostnak. A folsav különösen fontos, mivel segít a DNS-képzésben és megelőzi a súlyos születési rendellenességeket. A cukkini a B6-vitamin jó forrása is.
A cukkíni fogyasztás:
- Segíthet a vércukorszint szabályozásában, és jótékony hatással lehet a cukorbetegség kezelésére is.
- Magas rosttartalmának köszönhetően jótékony hatással lehet az emésztőrendszerre és a bélrendszer egészségére, segítve a bélmozgást és javítva a bélflóra egyensúlyát.
- A C-vitamin és kálium tartalma segít a szív egészségének fenntartásában.
- A folsav tartalma segíthet a terhes nőknek a magzat fejlődésének megfelelően, illetve jótékony hatással lehet az idegrendszerre is.
- Alacsony kalória tartalmának köszönhetően jótékony hatással lehet a fogyókúrázóknak is.
Mindezek mellett, a cukkíni magas víztartalmának köszönhetően segíthet a hidratáltság fenntartásában is.
Tárolás: hűvös helyen vagy hűtve tárolandó