A szárított vargánya szezonálisan nyár végétől, tavaszig kapható.
A szárított vargánya gombát felhasználás előtt áztassuk meleg vízbe.
Intenzív ízével fokozhatjuk ételeink ízhatását.
Készült:
Vargánya gombából, szárítással készült készült.
Adalékanyagot, tartósítószert nem tartalmaz!
Tárolás: száraz, hűvös helyen
A vargánya gomba nem sok terem hazánkban. Ez is az oka a magas árnak.
1 kg friss vargányából midössze 10 dkg lesz szárított formában, mivel a gomba 90% víz.
Ásványi anyagok tartalma nagyon magas. Káliumot, foszfort, kalciumot, vasat, nátriumot, cinket tartalmaz. Vitamin tartalma is kimagasló B1-, B2-, B5-, B9-vitaminok találhatók benne, de magas a C-vitamintartalma is.
A vargánya fogyasztás:
- Serkenti a vérkeringést.
- Bélrendszeri vagy gyomor panaszok kezelésére alkalmas.
Származási helyek: Bakony, Bükk, Gyékényes.