Az eperben található antioxidánsok és gyulladáscsökkentők szervezetünkre gyakorolt jótékony hatása rendkívüli.
A magyar eper magas ásványianyag-, vitamin- és antioxidáns tartalmú. Ezek a tápanyagok fontosak az egészséges immunrendszer fenntartásához, valamint a látás és a bőr egészségének megőrzéséhez.
Az eper fogyasztás:
- megelőzi a szív problémákat
- óvja az érrendszert
- szabályozza s vércukorszintet
- megelőzi a rákos megbetegedések kialakulását
- gyúlladás csökkentő
- javítja a kognitív készségeinket
Az eper C vitaminban igen gazdag ezért tavasszal a napi fogyasztás renkívül jó hatással van szervezetünkre. Érdekesség, hogy az eper C vitamin tartalma a gyümölcsök közül a legmagasabb.
Az antioxidánsok közül kiemelkedő a mangán tartalma.
Fóliában termesztett eper: Április közepétől kapható
Szabadföldi eper: Május végétől kapható
Az epret a szedéskor méret és minőség szerint osztályozzák. Csak az egyforma méretű és hibátlan eper kerül a ládákba.
Átlagos tápérték 100 g termékben:
Energia |
32 kcal |
|
Fehérje |
0.7 g |
|
Zsír |
0.3 g |
|
Telített |
0 g |
|
Egyszeresen telítetlen |
0 g |
|
Többszörösen telítetlen |
0.2 g |
|
Szénhidrát |
5.7 g |
|
Cukor |
4.9 g |
|
Rost |
2 g |
|
Nátrium |
1 mg |
|
Koleszterin |
0 mg |
|
Glikémiás Index |
40 |
Vitaminok és ásványi anyagok:
A-vitamin |
12 IU |
0.4 % |
Alfa-karotin |
0 µg |
|
Béta-karotin |
7 µg |
|
Béta-kriptoxantin |
0 µg |
|
Retinol |
0 µg |
|
B1-vitamin (Tiamin) |
0.024 mg |
2.2 % |
B2-vitamin (Riboflavin) |
0.022 mg |
1.6 % |
B3-vitamin (Niacin) |
0.386 mg |
2.4 % |
B5-vitamin (Pantoténsav) |
0.125 mg |
2.1 % |
B6-vitamin (Piridoxin) |
0.047 mg |
3.4 % |
B8-vitamin (Kolin) |
5.7 mg |
1.3 % |
B9-vitamin (Folsav) |
24 µg |
12.0 % |
B12-vitamin (Kobalamin) |
0 µg |
0 % |
C-vitamin |
58.8 mg |
73.5 % |
Cink |
0.14 mg |
1.4 % |
D-vitamin |
0 µg |
0 % |
E-vitamin |
0.29 mg |
2.4 % |
Foszfor |
24 mg |
3.4 % |
K-vitamin |
2.2 µg |
2.9 % |
Kalcium |
16 mg |
2.0 % |
Kálium |
153 mg |
7.6 % |
Likopin |
0 µg |
0 % |
Lutein+Zeaxantin |
26 µg |
0.3 % |
Magnézium |
13 mg |
3.5 % |
Mangán |
0.386 mg |
19.3 % |
Nátrium |
1 mg |
0.1 % |
Réz |
0.048 mg |
4.8 % |
Szelén |
0.4 µg |
0.7 % |
Vas |
0.41 mg |
2.9 % |