Kireped, kidurran a hurka-kolbász sütés közben?
Így süsd meg, hogy mégse repedjen szét.
A kidurrant hurka, a kifolyt töltelék valóban nem szép látvány. Bár ha jól megsütöttük, ennek ellenére nagyon finom lehet így is. Sajnos tuti tipp nincs, de ha néhány dolgot betartunk, kissebb a kockázata a nem túl látványos disznótorosunknak.
Mielőtt a tippeket összefoglalnánk nézzük meg, hogy mi is okozhatja a problémát a hurka - kolbász sütése közben.
- Amennyiben a sózótt bél, amibe a hurkát vagy kolbászt töltik régebbi (ez ellen nem sokat tehetünk)
- Ha túl hamar nagy hűfokon sütjük
- Ha a hurka bőre (a bél) ki van száradva
Csak lassan türelmesen.
A hideg hurkát tedd a sütőbe és 140-150 °C fokon kb 25 percig süsd. Ezután óvatosan forditsd meg és tekerd feljebb a sütőt egy picit. Így süsd még 10-15 percig. ha jól megpirult és a bőre ropogós kész is vagy.
A hurka bőre az üzletek hűtőpultjaiban kiszárádhat, mivel a hűtőben egy ventillátor keringeti a levegőt folyamatosan. Ezt egy ügyes trükkel kiküszöbölhetjük. Egedj rá hideg csapvizet pár másodpercig és tedd félre pár percre. A víz hatására a bél felpuhul és jól süthető lesz. Egyébként ezért szoktak vizet önteni alá, de mivel a víz a hurkát csak alul éri ezért még így is kirepedhet.
Néhány praktika még a végére.
- Zsírt ne tegyél alá. Ez kisül majd a hurkából
- Tegyél a tepsibe nagyon kevés vizet, hogy ne ragadjon le (mi víz helyett sütőpapirt használunk és tökéletes)
- Vékony tűvel vagy fogpiszkálóval szurkáld meg, hogy a benne lévő gőz utat találjon
- Ha hurkát fagyasztóból veszed ki, félig olvaszd fel
- Sütés közben a hurkáid ne érjenek egymáshoz
A szezonális ajánlatokból a képre kattintva vásárolhatsz.