Blog

Hurka sütés fortélya

-stofy
2022.01.30 01:12
Hurka sütés fortélya

Kireped, kidurran a hurka-kolbász sütés közben? Így süsd meg, hogy mégse repedjen szét.

A kidurrant hurka, a kifolyt töltelék valóban nem szép látvány. Bár ha jól megsütöttük, ennek ellenére nagyon finom lehet így is. Sajnos tuti tipp nincs, de ha néhány dolgot betartunk, kissebb a kockázata a nem túl látványos disznótorosunknak.

Mielőtt a tippeket összefoglalnánk nézzük meg, hogy mi is okozhatja a problémát a hurka - kolbász sütése közben.

  • amennyiben a sózótt bél, amibe a hurkát vagy kolbászt töltik régebbi (ez ellen nem sokat tehetünk)
  • Ha túl hamar nagy hűfokon sütjük
  • Ha a hurka bőre (a bél) ki van száradva

Csak lassan türelmesen.

A hideg hurkát tedd a sütőbe és 140-150 °C fokon kb 25 percig süsd. Ezután óvatosan forditsd meg és tekerd feljebb a sütőt egy picit. Így süsd még 10-15 percig. ha jól megpirult és a bőre ropogós kész is vagy.

A hurka bőre az üzletek hűtőpultjaiban kiszárádhat, mivel a hűtőben egy ventillátor keringeti a levegőt folyamatosan. Ezt egy ügyes trükkel kiküszöbölhetjük. Egedj rá hideg csapvizet pár másodpercig és tedd félre pár percre. A víz hatására a bél felpuhul és jól süthető lesz. Egyébként ezért szoktak vizet önteni alá, de mivel a víz a hurkát csak alul éri ezért még így is kirepedhet.

Néhány praktika még a végére. 

  • Zsírt ne tegyél alá. Ez kisül majd a hurkából
  • Tegyél a tepsibe nagyon kevés vizet, hogy ne ragadjon le (mi víz helyett sütőpapirt használunk és tökéletes)
  • Vékony tűvel vagy fogpiszkálóval szurkáld meg, hogy a benne lévő gőz utat találjon
  • Ha hurkát fagyasztóból veszed ki, félig olvaszd fel
  • Sütés közben a hurkáid ne érjenek egymáshoz
Készlet:
Utolsó 2 darab vagy kg
Ritkán van készleten
Tokacsík
Tokacsík
3 480 Ft
Egységár: 3 480 Ft/kg