Blog

Eper
Füstölt hús
Gyümölcs
Házi füstölt termékek
Kolbász
Szárított gomba
Tudatos vásárlás
Szűrés törlése
-stofy
-stofy
2024.09.27 10:09
Változatos, mint az erdő
A Szárított Vargánya Rejtelmei – Miért Változik a Minősége?

A szárított vargánya egy különleges és népszerű alapanyag, amelyet a gasztronómiában előszeretettel használnak a gombák rajongói. Az intenzív, földes ízvilága és jellegzetes illata miatt sokféle étel készíthető belőle, legyen szó levesekről, rizottókról vagy különféle mártásokról. Azonban, aki rendszeresen vásárol szárított vargányát, észrevehette, hogy a termék minősége időnként változó lehet.

Ez egy természetes változatosság a szárított vargányában. A szárított vargánya íze és megjelenése éppúgy változatos, mint maga az erdő, ahonnan származik.

De mi is áll ennek hátterében?

-stofy
-stofy
2023.03.04 18:00
Feldolgozott élelmiszer
Napjainkban a tudatos vásárlás, vásárlói magatartás egy divatos kifejezés lett.

De tisztában vagyunk vele, hogy pontosan mire figyeljünk bevásárlásaink alkalmával? Van e különbség a termelői és a külfödi multi cégek gyáraiban előállított élelmiszerek között?

Nyilván sokan vannak akik pontosan tudják és ismerik a különbséget a feldolgozott és termelői élelmiszerek közt. Tudják mit jelentenek a csomagoláson található jelölések, betűk, számok és kódok. Azonban szinte naponta vannak vicces kérdések amik arra utalnak, hogy az élelmiszer vásárlásunk alkalmával igyekszünk tudatosan dönteni, de igazából kissé elvesztünk a rengeteg informáciö és élelmiszer dömping útvesztőjében.

Fedezd fel a szárított rókagomba varázsát
Fedezd fel a szárított rókagomba varázsát a konyhádban!

A gasztronómia világában vannak alapanyagok, amelyek különleges helyet foglalnak el, és a szárított rókagomba éppen ilyen. Ez az erdei kincs nem csak különleges ízvilágával, de sokoldalúságával is belopja magát a szívekbe és a tányérokra. Most bemutatjuk, miért érdemes helyet adnod neki a kamrádban, és hogyan varázsolhatsz vele igazán ízletes fogásokat!

-stofy
-stofy
2023.01.24 08:10
Szárított vargánya gomba
A vargánya egy nagyon finom és ízletes gombafajta, amelyet ha használsz igazi ínyenc vagy.

A vargánya szárított változata egy kiváló módja, hogy megtartsuk ezt a különlegesen karakteres  az ízt egész évben.

A vargánya gomba természetesen megtalálható található a lombos erdőkben. A legtöbb esetben a tölgyfa alatt nő. A vargánya gomba gyűjtése és szárítása egy a régmúltba tekint vissza.  A gyűjtés és szárítás általában nyáron és ősszel történik. Ilyenkor a legjobb minőségű a gomba. A szárítás után a vargánya gomba hosszú ideig eltartható, és az íze is erősebb lesz.

Hagyományos, házi készítésű kolbászok
Nálunk ,,kolbászból van a kerítés”

...mondhatnánk ha lenne kerítésünk.

Kerítésünk nincs, azonban az üzletünkben 18 féle finomabbnál finomabb kolbászainkból válogathatnak a hús és kolbászimádó, a hazai ízeket kedvelő, ínyenc vásárlók.

Díszes, trendi, egészséges lilaburgonya
Innovatív burgonya a modern konyhában.

Légy kreatív a konyhában a lilaburgonyával!

A lila burgonya olyan burgonyafajta, amelynek héja és belseje kék vagy lila. Sokan úgy vélik, hogy a lila burgonya fogyasztása jótékony hatással van az egészségükre. Valójában ezt számos tanulmány tudományosan is alátámasztja, hogy ezek a burgonya fajták egészségügyi előnyökkel járhatnak. Miért lehet hasznos a lila burgonya fogyasztása:

-stofy
-stofy
2024.08.22 10:00
Közeledik az ősz
Ragadd meg az utolsó lehetőséget a friss, hazai gyümölcsökből!

Ahogy a naptár lapjai lassan az ősz felé kanyarodnak, a természet is jelzi, hogy hamarosan véget ér a nyár bősége. A magyar gyümölcsök, amelyek egész nyáron át gazdagították asztalunkat, lassan eltűnnek a boltunk pultjairól. Most van itt az ideje, hogy kihasználjuk az utolsó lehetőségeket, mielőtt a hideg hónapok beköszöntenek.

-stofy
-stofy
2024.08.16 11:43
Az őszibarack varázsa
Miért változik az íz, és miért tart ilyen sokáig a szezon?

Amikor nyáron a piacra vagy boltba látogatunk, és megpillantjuk az illatos, napfényben érlelt őszibarackokat, szinte elkerülhetetlen, hogy ne emeljünk le néhányat a polcról. Azonban sok vásárló felteszi a kérdést, amely egész nyáron visszatér: „Ez olyan, mint amit a múltkor vettem?”

A kérdés egyszerűnek tűnik, de a válasz korántsem az. Ennek oka abban rejlik, hogy az őszibarack szezonja Magyarországon nemcsak hosszú, de rendkívül változatos is. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, miért nem lehet egyértelműen válaszolni erre a kérdésre, és hogyan befolyásolja az őszibarack fajtája és érése az ízét.

-stofy
-stofy
2024.06.17 11:05
A görögdinnye varázsa
A mézédes görögdinnyét hűvösebb napokon is érdemes fogyasztani.

Ahogy közeleg a nyár, egyetlen frissítőbb és ízletesebb csemege sem ragadja meg az emberek figyelmét úgy, mint a lédús, mézédes, hazai görögdinnye. A nyári hőségben gyakorlatilag maga az édeni hűsítő, a gondtalan napokon pedig nem találhatunk jobb módját annak, hogy elűzzük a szomjúságot és élvezzük a gazdag ízvilágát. De vajon miért nem olyan népszerű a hűvösebb időben?

-stofy
-stofy
2024.02.11 13:10
Így tárold a füstölt árut
A legtöbben azt gondoljuk, hogy az előre megvásárolt füstölt sonka, kolbász tárolása nem egy bonyolult dolog.

Pedig a több héten át, szakértelemmel készült füstölt áru tárolása is gondos körültekintést igényel.

Ráadásul a hagyományosan készített füstölt termék ma már nem egy olcsó  mulatság.

-stofy
-stofy
2024.04.22 09:00
Eper vagy szamóca
Végre hamarosan elérkezik az időszak, amikor az ízletes hazai eper ismét vásárolható lesz.

Az ízes, illatos hazai eper 1-2 héten belül megjelenik a zöldséges boltokban és a piacokon. De ezzel együtt megjelennek az eper szakértői is, akik vitatkoznak arról, hogy az eper "helyes" neve szamóca vagy éppen fordítva. Elmagyarázzák, hogy az eper fán terem a szamóca pedig a földön. Vagy, hogy az eper nagyszemű, szamóca pedig apró. Azt is szoktuk hallani, hogy az eper a kertben terem a szamóca pedig az erdőben. Ami igaz az igaz. Mi Magyarok szakértői vagyunk sok témának :-)

Valóban nehéz követni a változó neveket, de mi utánanéztünk az igazságnak és megpróbáljuk röviden összefoglalni.

-stofy
-stofy
2023.01.23 07:00
Füstölt sonka házilag
Magyarországon a füstölt sonka húsvétkor való fogyasztása hagyományos szokás, amely több évszázados múltra tekint vissza.

Ha szeretnéd, hogy a saját magad által elkészített füstölt sonka kerüljön a családod húsvéti asztalára, néhány tippel, tanáccsal segítünk.

-stofy
-stofy
2021.09.02 08:41
A nitrites pácsóról
A konyhasó és a pácsó használata a hús és húskészítmények tartósítását teszi lehetővé.

Ennélkül az eljárás nélkül a füstölt húsok, szalámik és füstölt kolbászok hetekig - hónapokig való tárolasa, majd fogyasztása lehetetlen lenne. Vagyis a nitrites pácsó egy tartósítószer.

Azonban a tartósítószerek az élelmiszer-adalékanyagok egy csoportjába tartoznak.

Az utóbbi időben elterjedt, hogy a nitrites pácsó használat az élelmiszeriparban egy egészség károsító adalékanyag.

-stofy
-stofy
2022.04.08 14:27
A nagy sonka kalauz
A húsvéti sonka választék elég tágas.

Parasztsonka, szívsonka, füstölt lapocka, füstölt darabolt comb, füstölt tarja, kötözött sonka.

A jó minőségű sonka alapanyag friss amit tökéletesre pácolnak, majd füstölnek. A füstölő fa fajtája bükk, tölgy vagy akác. A sonkák vagy egyéb húsok füstölési ideje legalább 24 óra.

-stofy
-stofy
2021.08.10 13:29
Sonka főzés tudománya
A füstölt sonka főzés rejtelmeiről megoszlanak a vélemények.

Úgy is fogalmazhatunk, hogy sok szakértője van a folyamatnak, pedig a hihetelenül egyszerű. 

Az nyilvánvaló, hogyha a víz hőmérséklet ideális és a főzési időt is jól választjuk ki, akkor máris sikerünk lehet.

Türelem, türelem és türelem. Lassú tűz és türelem!