-
Akciók
-
Élelmiszer
-
Termelők - Gyártók
Hazai őstermelők, kistermelők, családi válalkozások standjai a virtuális termelői piactéren.
- Blog - recept
- Hírek - aktualitás
- Információk
Ahogy közeleg a nyár, egyetlen frissítőbb és ízletesebb csemege sem ragadja meg az emberek figyelmét úgy, mint a lédús, mézédes, hazai görögdinnye. A nyári hőségben gyakorlatilag maga az édeni hűsítő, a gondtalan napokon pedig nem találhatunk jobb módját annak, hogy elűzzük a szomjúságot és élvezzük a gazdag ízvilágát. De vajon miért nem olyan népszerű a hűvösebb időben?
Az időjárás szeszélyessége mindig is kockázatot jelentett a mezőgazdasági termelők számára. Az elmúlt napok extrém esőzései azonban még a legtapasztaltabb termelőket is meglepték. A gyümölcsösökben az áradások következtében a növények túlzott nedvességgel és pangó vízzel találták szembe magukat. Ez a környezet pedig kedvező feltételeket teremtett a betegségek és gombás megbetegedések kialakulásához. Az eper termése különösen érzékeny a nedvességre, és sajnos a rothadás elkerülhetetlen volt néhány ültetvényen.
Pedig a több héten át, szakértelemmel készült füstölt áru tárolása is gondos körültekintést igényel.
Ráadásul a hagyományosan készített füstölt termék ma már nem egy olcsó mulatság.
De tisztában vagyunk vele, hogy pontosan mire figyeljünk bevásárlásaink alkalmával? Van e különbség a termelői és a külfödi multi cégek gyáraiban előállított élelmiszerek között?
Nyilván sokan vannak akik pontosan tudják és ismerik a különbséget a feldolgozott és termelői élelmiszerek közt. Tudják mit jelentenek a csomagoláson található jelölések, betűk, számok és kódok. Azonban szinte naponta vannak vicces kérdések amik arra utalnak, hogy az élelmiszer vásárlásunk alkalmával igyekszünk tudatosan dönteni, de igazából kissé elvesztünk a rengeteg informáciö és élelmiszer dömping útvesztőjében.
Ha szeretnéd, hogy a saját magad által elkészített füstölt sonka kerüljön a családod húsvéti asztalára, néhány tippel, tanáccsal segítünk.
Parasztsonka, szívsonka, füstölt lapocka, füstölt darabolt comb, füstölt tarja, kötözött sonka.
A jó minőségű sonka alapanyag friss amit tökéletesre pácolnak, majd füstölnek. A füstölő fa fajtája bükk, tölgy vagy akác. A sonkák vagy egyéb húsok füstölési ideje legalább 24 óra.
Úgy is fogalmazhatunk, hogy sok szakértője van a folyamatnak, pedig a hihetelenül egyszerű.
Az nyilvánvaló, hogyha a víz hőmérséklet ideális és a főzési időt is jól választjuk ki, akkor máris sikerünk lehet.
Türelem, türelem és türelem. Lassú tűz és türelem!
Ennélkül az eljárás nélkül a füstölt húsok, szalámik és füstölt kolbászok hetekig - hónapokig való tárolasa, majd fogyasztása lehetetlen lenne. Vagyis a nitrites pácsó egy tartósítószer.
Azonban a tartósítószerek az élelmiszer-adalékanyagok egy csoportjába tartoznak.
Az utóbbi időben elterjedt, hogy a nitrites pácsó használat az élelmiszeriparban egy egészség károsító adalékanyag.
A vargánya szárított változata egy kiváló módja, hogy megtartsuk ezt a különlegesen karakteres az ízt egész évben.
A vargánya gomba természetesen megtalálható található a lombos erdőkben. A legtöbb esetben a tölgyfa alatt nő. A vargánya gomba gyűjtése és szárítása egy a régmúltba tekint vissza. A gyűjtés és szárítás általában nyáron és ősszel történik. Ilyenkor a legjobb minőségű a gomba. A szárítás után a vargánya gomba hosszú ideig eltartható, és az íze is erősebb lesz.
...mondhatnánk ha lenne kerítésünk.
Kerítésünk nincs, azonban az üzletünkben 18 féle finomabbnál finomabb kolbászainkból válogathatnak a hús és kolbászimádó, a hazai ízeket kedvelő, ínyenc vásárlók.
Az ízes, illatos hazai eper 1-2 héten belül megjelenik a zöldséges boltokban és a piacokon. De ezzel együtt megjelennek az eper szakértői is, akik vitatkoznak arról, hogy az eper "helyes" neve szamóca vagy éppen fordítva. Elmagyarázzák, hogy az eper fán terem a szamóca pedig a földön. Vagy, hogy az eper nagyszemű, szamóca pedig apró. Azt is szoktuk hallani, hogy az eper a kertben terem a szamóca pedig az erdőben. Ami igaz az igaz. Mi Magyarok szakértői vagyunk sok témának :-)
Valóban nehéz követni a változó neveket, de mi utánanéztünk az igazságnak és megpróbáljuk röviden összefoglalni.
Az ősz a nyarat követő évszak, és közvetlenül a tél előtt jön. Ez egy gyönyörű évszak, sok izgalmas hagyománnyal és emlékkel. Néhány ember azonban szomorúnak találja az őszt, mert az őszhez kapcsolódik. Ez azért van, mert az ősz az, amikor az évszakok váltakoznak. Az évszakok változása emlékezteti az embereket az idő múlására és az élet körforgására. Ezenkívül bizonyos növények elpusztulnak, és felkészülnek a hideg évszakra.
Légy kreatív a konyhában a lilaburgonyával!
A lila burgonya olyan burgonyafajta, amelynek héja és belseje kék vagy lila. Sokan úgy vélik, hogy a lila burgonya fogyasztása jótékony hatással van az egészségükre. Valójában ezt számos tanulmány tudományosan is alátámasztja, hogy ezek a burgonya fajták egészségügyi előnyökkel járhatnak. Miért lehet hasznos a lila burgonya fogyasztása: