Blog

Sonka főzés tudománya

-stofy
2021.08.10 13:29
Sonka főzés tudománya

A füstölt sonka főzés rejtelmeiről megoszlanak a vélemények.

Úgy is fogalmazhatunk, hogy sok szakértője van a folyamatnak.

Az azonban nyilvánvaló, hogyha a víz hőmérséklet ideális és a főzési időt is jól választjuk ki, akkor máris sikerünk lehet.

Megfelelő víz a már a forráshatár közelében lévő lassan buborékoló vízhőmérséklet. Úgy tartják hogy ebben a vízben annyi órát főzzük ahány kilós a sonkánk. Különösen fontos, hogy az idő letelte után a sonka ebben a vízben hűljön is ki.

Ezt a kezdeti sikert fokozhatjuk fűszerekkel, a vízbe dobott fokhagymával, vöröshagymával vagy mindkettővel.

Határt csak a kreativitásunk és a kisérletezgetésre való készségünk szabhat.


Tárolás

A megfőtt füstöltsonka tárolására legideálissabb ha a sonka levét használjuk (természetesen hűtőszekrényben). Így nem fog kiszáradni és még egy-két hét elteltével is finom és fogyasztható.

Nézz körül a hagyományos füstölésű húskészítményeik között!