Kiszállítási szolgáltatásunk elsősorban az üzletünk vonzáskörzetére korlátozódik. A szállítási információk között tekintsd meg, hogy hozzád szállítunk vagy sem.

Húsvéti sonka főzés

Húsvéti sonka főzés

A húsvéti sonka az egyik legnépszerűbb hagyományos ételeink közé tartozik.

A hagyományos sonkafőzési módszer szerint a sonka vízben fő, általában hozzáadva pár darab zöldséget és fűszereket.

Azonban sokan tapasztalják, hogy a húsvéti sonka főzése nehéz feladat lehet, mivel nehéz megőrizni a sonka füstös ízét, miközben teljesen megfő.

Az alábbiakban öt tippet osztok meg, hogyan lehet a húsvéti sonkát tökéletesen főzni.

2025.03.02 07:00 -stofy
-stofy
  1. Ne áztasd be a sonkát

Az első és legfontosabb tipp az, hogy a nálunk vásárolt sonkát ne áztasd be előző nap. Az áztatás eltávolítja a sonka sótartalmának egy részét, így a sonka nem lesz olyan sós. Azonban az általunk forgalmazott sonka nem nagyon sós. Ugyanis a sonkákat nem injekciózzák be sós vízzel, hanem kívülről éri a só. Így pácolódik.

  1. Adj hozzá ízesítőket a főzővízhez

A főzővíz ízesítése is nagyon fontos a tökéletes húsvéti sonka elkészítéséhez. Használj pár szál sárgarépát, zellert, egy fej vöröshagymát, esetleg fokhagymát, 2-3 babérlevelet és néhány szem egész borsot, esetleg mustármagot, borókabogyót. Ezek az összetevők nem csak ízesítik a sonkát, de az ízeket is átadják a főzővíznek, ami a későbbiekben remek bableves alap is lehet.

  1. Főzd lassan és alacsony hőfokon

A húsvéti sonkát lassan és alacsony hőfokon kell főzni. A magas hőfok és a túl gyors főzés csak kiszárítja a sonkát és csökkenti a füstös ízét. Helyezd a sonkát a főzővízbe, majd hagyd főni alacsony hőfokon. Általában 45 - 60 percet javasolunk egy kilogramm sonka főzésére.

  1. Keverd a főzővizet

Az is fontos, hogy időnként keverd át a főzővizet, hogy az ízek és a só egyenletesen terjedjen el a sonkában. Keverd meg a sonka főzése közben legalább 2-3 alkalommal.

  1. Hagyd pihenni a sonkát

A főzés után ne vedd ki a sonkát a főzővízből, így hagyd pihenni amíg kihűl.

A megfőtt füstöltsonka hosszabb tárolására legideálissabb ha a sonka levét használjuk (természetesen hűtőszekrényben). Így nem fog kiszáradni és még egy-két hét elteltével is finom és puha marad.

Jan 27
-stofy 2025.01.27 14:27

A húsvéti sonka választék elég változatos.

Parasztsonka, szívsonka, füstölt lapocka, füstölt darabolt comb, füstölt tarja, kötözött sonka.

A jó minőségű sonka alapanyag friss amit tökéletesre pácolnak, majd füstölnek. A füstölő fa fajtája bükk, tölgy vagy akác. A sonkák vagy egyéb húsok füstölési ideje legalább 24 óra.

Részletek
Jan 26
-stofy 2025.01.26 13:29

A füstölt sonka főzés rejtelmeiről megoszlanak a vélemények.

Úgy is fogalmazhatunk, hogy sok szakértője van a folyamatnak, pedig a hihetelenül egyszerű. 

Az nyilvánvaló, hogyha a víz hőmérséklet ideális és a főzési időt is jól választjuk ki, akkor máris sikerünk lehet.

Türelem, türelem és türelem. Lassú tűz és türelem!

Részletek
Jan 27
-stofy 2025.01.27 18:36

A húsvéti sonka előkészületek: Mennyi kerüljön a pultunkba?

Bár a húsvét még több mint két hónap múlva lesz, a hagyományos húsvéti sonkák és más füstölt húsok elkészítése már most, január végén, február elején elkezdődik. Ez az időszak különösen nagy kihívás mind a termelők, mind a kereskedők számára, hiszen ilyenkor kell meghatározni, hogy pontosan mekkora mennyiséget állítsanak elő a sonkákból, tarjából, csülökből és kolbászokból.

Részletek
Aug 23
-stofy 2022.08.23 14:04

Nálunk ,,kolbászból van a kerítés”

...mondhatnánk ha lenne kerítésünk.

Kerítésünk nincs, azonban az üzletünkben 18 féle finomabbnál finomabb kolbászainkból válogathatnak a hús és kolbászimádó, a hazai ízeket kedvelő, ínyenc vásárlók.

Részletek
Febr 11
-stofy 2024.02.11 13:10

A legtöbben azt gondoljuk, hogy az előre megvásárolt füstölt sonka, kolbász tárolása nem egy bonyolult dolog.

Pedig a több héten át, szakértelemmel készült füstölt áru tárolása is gondos körültekintést igényel.

Ráadásul a hagyományosan készített füstölt termék ma már nem egy olcsó  mulatság.

Részletek