
Húsvéti sonka főzés
A húsvéti sonka az egyik legnépszerűbb hagyományos ételeink közé tartozik.
A hagyományos sonkafőzési módszer szerint a sonka vízben fő, általában hozzáadva pár darab zöldséget és fűszereket.
Azonban sokan tapasztalják, hogy a húsvéti sonka főzése nehéz feladat lehet, mivel nehéz megőrizni a sonka füstös ízét, miközben teljesen megfő.
Az alábbiakban öt tippet osztok meg, hogyan lehet a húsvéti sonkát tökéletesen főzni.
- Ne áztasd be a sonkát
Az első és legfontosabb tipp az, hogy a nálunk vásárolt sonkát ne áztasd be előző nap. Az áztatás eltávolítja a sonka sótartalmának egy részét, így a sonka nem lesz olyan sós. Azonban az általunk forgalmazott sonka nem nagyon sós. Ugyanis a sonkákat nem injekciózzák be sós vízzel, hanem kívülről éri a só. Így pácolódik.
- Adj hozzá ízesítőket a főzővízhez
A főzővíz ízesítése is nagyon fontos a tökéletes húsvéti sonka elkészítéséhez. Használj pár szál sárgarépát, zellert, egy fej vöröshagymát, esetleg fokhagymát, 2-3 babérlevelet és néhány szem egész borsot, esetleg mustármagot, borókabogyót. Ezek az összetevők nem csak ízesítik a sonkát, de az ízeket is átadják a főzővíznek, ami a későbbiekben remek bableves alap is lehet.
- Főzd lassan és alacsony hőfokon
A húsvéti sonkát lassan és alacsony hőfokon kell főzni. A magas hőfok és a túl gyors főzés csak kiszárítja a sonkát és csökkenti a füstös ízét. Helyezd a sonkát a főzővízbe, majd hagyd főni alacsony hőfokon. Általában 45 - 60 percet javasolunk egy kilogramm sonka főzésére.
- Keverd a főzővizet
Az is fontos, hogy időnként keverd át a főzővizet, hogy az ízek és a só egyenletesen terjedjen el a sonkában. Keverd meg a sonka főzése közben legalább 2-3 alkalommal.
- Hagyd pihenni a sonkát
A főzés után ne vedd ki a sonkát a főzővízből, így hagyd pihenni amíg kihűl.
A megfőtt füstöltsonka hosszabb tárolására legideálissabb ha a sonka levét használjuk (természetesen hűtőszekrényben). Így nem fog kiszáradni és még egy-két hét elteltével is finom és puha marad.
A húsvéti sonka választék elég változatos.
Parasztsonka, szívsonka, füstölt lapocka, füstölt darabolt comb, füstölt tarja, kötözött sonka.
A jó minőségű sonka alapanyag friss amit tökéletesre pácolnak, majd füstölnek. A füstölő fa fajtája bükk, tölgy vagy akác. A sonkák vagy egyéb húsok füstölési ideje legalább 24 óra.
A füstölt sonka főzés rejtelmeiről megoszlanak a vélemények.
Úgy is fogalmazhatunk, hogy sok szakértője van a folyamatnak, pedig a hihetelenül egyszerű.
Az nyilvánvaló, hogyha a víz hőmérséklet ideális és a főzési időt is jól választjuk ki, akkor máris sikerünk lehet.
Türelem, türelem és türelem. Lassú tűz és türelem!
A húsvéti sonka előkészületek: Mennyi kerüljön a pultunkba?
Bár a húsvét még több mint két hónap múlva lesz, a hagyományos húsvéti sonkák és más füstölt húsok elkészítése már most, január végén, február elején elkezdődik. Ez az időszak különösen nagy kihívás mind a termelők, mind a kereskedők számára, hiszen ilyenkor kell meghatározni, hogy pontosan mekkora mennyiséget állítsanak elő a sonkákból, tarjából, csülökből és kolbászokból.
Nálunk ,,kolbászból van a kerítés”
...mondhatnánk ha lenne kerítésünk.
Kerítésünk nincs, azonban az üzletünkben 18 féle finomabbnál finomabb kolbászainkból válogathatnak a hús és kolbászimádó, a hazai ízeket kedvelő, ínyenc vásárlók.
A legtöbben azt gondoljuk, hogy az előre megvásárolt füstölt sonka, kolbász tárolása nem egy bonyolult dolog.
Pedig a több héten át, szakértelemmel készült füstölt áru tárolása is gondos körültekintést igényel.
Ráadásul a hagyományosan készített füstölt termék ma már nem egy olcsó mulatság.