Receptek

Húsvéti sonka főzés

-stofy
-stofy
2024.03.18 07:00
Húsvéti sonka főzés
A húsvéti sonka az egyik legnépszerűbb hagyományos ételeink közé tartozik.

A hagyományos sonkafőzési módszer szerint a sonka vízben fő, általában hozzáadva pár darab zöldséget és fűszereket.

Azonban sokan tapasztalják, hogy a húsvéti sonka főzése nehéz feladat lehet, mivel nehéz megőrizni a sonka füstös ízét, miközben teljesen megfő.

Az alábbiakban öt tippet osztok meg, hogyan lehet a húsvéti sonkát tökéletesen főzni.

  1. Ne áztasd be a sonkát

Az első és legfontosabb tipp az, hogy a nálunk vásárolt sonkát ne áztasd be előző nap. Az áztatás eltávolítja a sonka sótartalmának egy részét, így a sonka nem lesz olyan sós. Azonban az általunk forgalmazott sonka nem nagyon sós. Ugyanis a sonkákat nem injekciózzák be sós vízzel, hanem kívülről éri a só. Így pácolódik.

  1. Adj hozzá ízesítőket a főzővízhez

A főzővíz ízesítése is nagyon fontos a tökéletes húsvéti sonka elkészítéséhez. Használj pár szál sárgarépát, zellert, egy fej vöröshagymát, esetleg fokhagymát, 2-3 babérlevelet és néhány szem egész borsot, esetleg mustármagot, borókabogyót. Ezek az összetevők nem csak ízesítik a sonkát, de az ízeket is átadják a főzővíznek, ami a későbbiekben remek bableves alap is lehet.

  1. Főzd lassan és alacsony hőfokon

A húsvéti sonkát lassan és alacsony hőfokon kell főzni. A magas hőfok és a túl gyors főzés csak kiszárítja a sonkát és csökkenti a füstös ízét. Helyezd a sonkát a főzővízbe, majd hagyd főni alacsony hőfokon. Általában 45 - 60 percet javasolunk egy kilogramm sonka főzésére.

  1. Keverd a főzővizet

Az is fontos, hogy időnként keverd át a főzővizet, hogy az ízek és a só egyenletesen terjedjen el a sonkában. Keverd meg a sonka főzése közben legalább 2-3 alkalommal.

  1. Hagyd pihenni a sonkát

A főzés után ne vedd ki a sonkát a főzővízből, így hagyd pihenni amíg kihűl.

A megfőtt füstöltsonka hosszabb tárolására legideálissabb ha a sonka levét használjuk (természetesen hűtőszekrényben). Így nem fog kiszáradni és még egy-két hét elteltével is finom és puha marad.

Készlet:
4 db
Általában kapható
Tojás M
Tojás M
940 Ft
Egységár: 94 Ft/db
Készlet:
Utolsó darab vagy kg
Általában kapható
Ecetes torma
Ecetes torma
850 Ft
Egységár: 5 313 Ft/kg
Készlet:
38 db
Általában kapható
Tojás L
Tojás L
1 050 Ft
Egységár: 105 Ft/db
Készlet:
7 cs
Szezonális termék
Újhagyma
Újhagyma
480 Ft
Egységár: 480 Ft/cs
Készlet:
10 kg
Általában kapható
TV. paprika
TV. paprika
1 800 Ft
Egységár: 1 800 Ft/kg
-stofy
-stofy
2022.04.08 14:27
A nagy sonka kalauz
A húsvéti sonka választék elég tágas.

Parasztsonka, szívsonka, füstölt lapocka, füstölt darabolt comb, füstölt tarja, kötözött sonka.

A jó minőségű sonka alapanyag friss amit tökéletesre pácolnak, majd füstölnek. A füstölő fa fajtája bükk, tölgy vagy akác. A sonkák vagy egyéb húsok füstölési ideje legalább 24 óra.

-stofy
-stofy
2021.08.10 13:29
Sonka főzés tudománya
A füstölt sonka főzés rejtelmeiről megoszlanak a vélemények.

Úgy is fogalmazhatunk, hogy sok szakértője van a folyamatnak, pedig a hihetelenül egyszerű. 

Az nyilvánvaló, hogyha a víz hőmérséklet ideális és a főzési időt is jól választjuk ki, akkor máris sikerünk lehet.

Türelem, türelem és türelem. Lassú tűz és türelem!

-stofy
-stofy
2024.02.13 10:00
 A sonkalében főtt tojás
A húsvéti sonka és a tojások szinte elválaszthatatlan párost alkotnak.

Sokan már csak azért is főznek sonkát, hogy a húsvéti sonka főzőlevében megfőzhessék a tojásokat.

De miért is olyan finomak a sonka levében megfőtt tojások?