Blog - recept

A nagy sonka kalauz

-stofy
-stofy
2022.04.08 14:27
A nagy sonka kalauz
A húsvéti sonka választék elég tágas.

Parasztsonka, szívsonka, füstölt lapocka, füstölt darabolt comb, füstölt tarja, kötözött sonka.

A jó minőségű sonka alapanyag friss amit tökéletesre pácolnak, majd füstölnek. A füstölő fa fajtája bükk, tölgy vagy akác. A sonkák vagy egyéb húsok füstölési ideje legalább 24 óra.

 

 


De mégis mi a különbség a sonkák között?

Kezdjük a sort a füstölt tarjával. Nem véletlenül, hisz a füstölt tarja, mint a neve is utal rá nem is sonka, hanem a tarja rész vagyis a nyak. Izmos, zsiradékkal átszőtt hús, kiválóan szeletelhető. A hajszál vékony zsírzsöveteknek köszönhetően puhára főzhető, nehezen szárad ki és nagyon jó ízű. Állaga, szeletelhetősége okán nagyon kedvelt nem csak húsvétkor, hanem a hétköznapjainkban is.

A füstölt lapocka és a darabolt comb már igazi sonkának számít. Az első sonka vagyis a lapocka vékony hús vékonyka szalonnával és bőrrel. Szaftos és könnyen megfő. Nem minden részét lehet jól szeletelni, de a leeső darabokból nagyon finom bableves alapanyag lehet, illetve főzelékek mellé is kiváló. A darbolt comb a hátsó sonka része. Merthogy a cimbnak is vannak részei. A leginkább füstölésre alkalmas részek a dió, felsál és a frikandó. Nagyon jól szeletelhető és ízletes mindegyik.

A parasztsonka nagyon kedvelt így húsvét tájékán. Egy egész sonka csonttal és csülökkel azonban eléri a 10 kg-ot, sőtt néha még nagyobb is. A felhasználása nagyon sokoldalú. A szeletelhető részek mellett ott a csülök amelyből a sonka levét felhasználva remek csülkös bableves készíthető. A hatalmas parasztsonka hátránya, hogy a csontok miatt nehezen darabolható. Bárdot vagy csontfűrészt használnak a darabolásához. Ez a mi üzletünkben nehezen kivitelezhető, így más alternatívát kínálunk a paraszt sonka helyett.

Ez pedig a szívsonka. Kicsontozott sonka csülök és láb nélkül egészben felfüstölve. A csontozás és a formázás után az formája egy hatalmas szívhez hasonlít. Innen a találó elnevezés is. Izmos sovány hús, vékony zsírrétegel és bőrrel. Kivállóan szeletelhető és a parasztsonkához viszonyítva hamarabb elkészíthető. Egy szívsonka kb. 4,5 - 5,5 kg.

Nagy kedvenc még a kötözött sonka. Ez darabolt comb vagy lapocka hálóba húzva, kötözve. Régen a kötözött sonka több kissebb darabból ált össze. A kisebb darabokat pont azért tették hálóba, hogy a pácolás és a füstölés után egy nagy darab legyen belőle. A hús darabok közé zsiradékot is tettek. Ez ragasztotta össze a hús darabokat. Az üzletünkben árusított kötözött sonka azonban nem darabokból készül, hanem jórészt lapockából.

Bár a sonkához nincs köze, mégis figyelemre méltó finomság a lángolt szűzpecsenye. Csak nagyon kevés érkezik belőle mindíg húsvét előtt. Vékonyra szeletelve nyersen is igazi csemege.

Tekintsd meg a húsvéti kínálatunkat!

- stofy

Szeretnél tökéletes sonkát főzni? A sonkafőzés tudományáról lejjebb görgetve olvashatsz.

-stofy
-stofy
2023.01.23 07:00
Füstölt sonka házilag
Magyarországon a füstölt sonka húsvétkor való fogyasztása hagyományos szokás, amely több évszázados múltra tekint vissza.

Ha szeretnéd, hogy a saját magad által elkészített füstölt sonka kerüljön a családod húsvéti asztalára, néhány tippel, tanáccsal segítünk.

-stofy
-stofy
2021.08.10 13:29
Sonka főzés tudománya
A füstölt sonka főzés rejtelmeiről megoszlanak a vélemények.

Úgy is fogalmazhatunk, hogy sok szakértője van a folyamatnak, pedig a hihetelenül egyszerű. 

Az nyilvánvaló, hogyha a víz hőmérséklet ideális és a főzési időt is jól választjuk ki, akkor máris sikerünk lehet.

Türelem, türelem és türelem. Lassú tűz és türelem!

-stofy
-stofy
2021.09.02 08:41
A nitrites pácsóról
A konyhasó és a pácsó használata a hús és húskészítmények tartósítását teszi lehetővé.

Ennélkül az eljárás nélkül a füstölt húsok, szalámik és füstölt kolbászok hetekig - hónapokig való tárolasa, majd fogyasztása lehetetlen lenne. Vagyis a nitrites pácsó egy tartósítószer.

Azonban a tartósítószerek az élelmiszer-adalékanyagok egy csoportjába tartoznak.

Az utóbbi időben elterjedt, hogy a nitrites pácsó használat az élelmiszeriparban egy egészség károsító adalékanyag.

Készlet:
Utolsó 3 darab vagy kg
Általában kapható
TV. paprika
TV. paprika
2 400 Ft
Egységár: 2 400 Ft/kg
Készlet:
5 db
Általában kapható
Ecetes torma
Ecetes torma
850 Ft
Egységár: 5 313 Ft/kg
Készlet:
26 db
Általában kapható
Tojás L
Tojás L
1 050 Ft
Egységár: 105 Ft/db
-19%
Készlet:
7 cs
Szezonális termék
Újhagyma
Újhagyma
480 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
390 Ft
Egységár: 390 Ft/cs
Készlet:
28 db
Általában kapható
Tojás M
Tojás M
940 Ft
Egységár: 94 Ft/db