Blog - recept

Így tárold a füstölt árut

-stofy
-stofy
2024.02.11 13:10
Így tárold a füstölt árut
A legtöbben azt gondoljuk, hogy az előre megvásárolt füstölt sonka, kolbász tárolása nem egy bonyolult dolog.

Pedig a több héten át, szakértelemmel készült füstölt áru tárolása is gondos körültekintést igényel.

Ráadásul a hagyományosan készített füstölt termék ma már nem egy olcsó  mulatság.

 

 

 

Régen a füstölt húsokat, kolbászokat egyszerűen csak felakasztották a padlásra vagy a kamrába és több hónapon át kiszolgálta a család étkezési igényeit. Ez a módszer most is egy remekül alkalmazható, amennyiben van egy olyan helyiségünk ami tiszta, pormentes és nem zavar bennünket, hogy erős füstölt szag áraszja el a helyet a tárolás ideje alatt. Illetve még egy apró hátrány, hogy az így tárolt füstölt hús vagy kolbász folyamatosan szárad. Veszít a súlyából (elég sokat), kiszárad, keményebb lesz.

Például egy lakótelepen, vagy lakóparkban a fenti tárolásra nem mindíg van lehetőség. Ilyenkor egy lehetőség marad a hűtőszekrény. Általában a húsféleséget nejlonzacskóstól a hűtőbe tesszük. Majd néhány nap vagy hét múlva szembesülünk vele hogy a drága pénzért vásárolt füstölt áru penészedik.

Ennek két oka van. A zacskó vagy más csomagoló anyag nem légmenentes, illetve a hűtőszekrény belsejében keletkező pára.

A légmentességet viszonylag künnyű megoldani tároló dobozokkal vagy vákuum tasakokkal. Azonban a túl nagy sonka nem bíztos, hogy belefér bármilyekbe is. Ilyenkor az árut tegyük csomagoló papírba és két - három naponta vegyük ki. Egy száraz papírtörlővel törölgessük le róla a hűtőszekrényből kicsapódott párát. Majd száraz csomagoló papírba vissza csomagolva ismét mehet a hűtőbe. 

Bár ez a procedúra egy kicsit macerás lehet, de ha így teszünk, a füstölt sonkánk vagy kolbászunk nem szárad ki és szaftos marad hetek elteltével is.

A hűtő hőmérséklete ne haladja meg a 4-5 Celsius fokot.

Reméljük, hogy hasznosnak találtad ezt a tárolási útmutatót és ezzel segíteni tudunk abban, hogy élelmiszereik mindig frissek és biztonsággal fogyaszthatók legyenek.

Készlet:
Utolsó darab vagy kg
Általában kapható
Lángolt kolbász
Lángolt kolbász
3 600 Ft
Egységár: 3 600 Ft/kg
Készlet:
4 db
Általában kapható
Tojás M
Tojás M
940 Ft
Egységár: 94 Ft/db
Készlet:
Utolsó darab vagy kg
Általában kapható
Ecetes torma
Ecetes torma
850 Ft
Egységár: 5 313 Ft/kg
Készlet:
10 kg
Általában kapható
TV. paprika
TV. paprika
1 800 Ft
Egységár: 1 800 Ft/kg
Készlet:
7 cs
Szezonális termék
Újhagyma
Újhagyma
480 Ft
Egységár: 480 Ft/cs
Készlet:
38 db
Általában kapható
Tojás L
Tojás L
1 050 Ft
Egységár: 105 Ft/db
-stofy
-stofy
2021.08.10 13:29
Sonka főzés tudománya
A füstölt sonka főzés rejtelmeiről megoszlanak a vélemények.

Úgy is fogalmazhatunk, hogy sok szakértője van a folyamatnak, pedig a hihetelenül egyszerű. 

Az nyilvánvaló, hogyha a víz hőmérséklet ideális és a főzési időt is jól választjuk ki, akkor máris sikerünk lehet.

Türelem, türelem és türelem. Lassú tűz és türelem!

-stofy
-stofy
2024.03.18 07:00
Húsvéti sonka főzés
A húsvéti sonka az egyik legnépszerűbb hagyományos ételeink közé tartozik.

A hagyományos sonkafőzési módszer szerint a sonka vízben fő, általában hozzáadva pár darab zöldséget és fűszereket.

Azonban sokan tapasztalják, hogy a húsvéti sonka főzése nehéz feladat lehet, mivel nehéz megőrizni a sonka füstös ízét, miközben teljesen megfő.

Az alábbiakban öt tippet osztok meg, hogyan lehet a húsvéti sonkát tökéletesen főzni.

-stofy
-stofy
2024.02.13 10:00
 A sonkalében főtt tojás
A húsvéti sonka és a tojások szinte elválaszthatatlan párost alkotnak.

Sokan már csak azért is főznek sonkát, hogy a húsvéti sonka főzőlevében megfőzhessék a tojásokat.

De miért is olyan finomak a sonka levében megfőtt tojások?