
Feldolgozott élelmiszer
Napjainkban a tudatos vásárlás, vásárlói magatartás egy divatos kifejezés lett.
De tisztában vagyunk vele, hogy pontosan mire figyeljünk bevásárlásaink alkalmával? Van e különbség a termelői és a külfödi multi cégek gyáraiban előállított élelmiszerek között?
Nyilván sokan vannak akik pontosan tudják és ismerik a különbséget a feldolgozott és termelői élelmiszerek közt. Tudják mit jelentenek a csomagoláson található jelölések, betűk, számok és kódok. Azonban szinte naponta vannak vicces kérdések amik arra utalnak, hogy az élelmiszer vásárlásunk alkalmával igyekszünk tudatosan dönteni, de igazából kissé elvesztünk a rengeteg informáciö és élelmiszer dömping útvesztőjében.
A tudatos vásárló kerüli a feldolgozott élelmiszereket.
A feldolgott élelmiszerek hatással vannak a szervezetünkre, közérzetünkre és egészségi állapotunkra!
A feldolgozott élelmiszer fogalmával azokat az élelmiszereket jelölik, amelyeket átalakítottak, hogy hosszabb ideig eltarthatók legyenek, és könnyebben fogyaszthatók. Jobb ízűek, puhábbak, krémesebbek, stb... Általában az alapanyagokat változtatják meg. Hozzáadnak adalékanyagokat, vagy eltávolítanak bizonyos összetevőket, hogy javítsák az ízt, a megjelenést, a textúrát és az eltarthatóságot. Feldolgozott ételeknek számíthatnak a konzervek, a félkész ételek, a mélyhűtött ételek, a snack ételek, a cukros italok, és a feldolgozott húsok, mint például a sonka, a szalámi és a kolbász, az édességek, energia italok stb.... Az ilyen ételeknek általában magasab a cukor, a só, a zsír és a kalória tartalma. Viszont alacsonyabb mennyiségben tartalmaznak a vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat, mint a friss ételek.
Tehát a tudatos táplálkozás azt jelenti, hogy odafigyelünk az étrendünkre. Kerüljük a túl sok cukrot, sót és fentebb említett feldolgozott élelmiszereket. Több friss zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, természetes fehérjét, tiszta húst, adalékmentes húskészítményeket és omega-3 zsírsavakat tartalmazó ételeket fogyasztunk.
A tudatos táplálkozás segíthet csökkenteni a kockázatot a szívbetegségek, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az elhízás és egyes daganatos betegségek kialakulásában. Emellett segíthet javítani az általános egészségi állapotot, és a fizikai teljesítményt, valamint jó hatással lehet a mentális egészségre is.
(Azonban, a tudatos táplálkozás nem old meg minden egészségügyi problémát, és az életmód többi része is fontos, mint például a rendszeres testmozgás, a stresszkezelés és a dohányzás és alkoholfogyasztás kerülése.)
A feldolgozott élelmiszerekben lévő adalékanyagok hatása szervezetünkre és egészségi állapotunkra:
Néhány adalékanyag, például a szintetikus ízfokozók és a mesterséges színezékek, az agy működését befolyásolhatják, míg mások, például a tartósítószerek, a szervezet méregtelenítő képességét és egészségi állapotát befolyásolhatják. Továbbá befolyásolhatják az ízérzékenységet és jelentősen befolyásolhatják az agyműködést, és nehezíthetik az elalvást és az alvás minőségét. Fontos megjegyezni, hogy az alvás és pihenés minősége igen nagy hatással van mindennapi fizikkális és szellemi teljesítő képességünkre!
Az egyes adalékanyagok káros hatása még mindig tárgya a tudományos kutatásnak, de általánosságban elmondható, hogy a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának csökkentése vagy elkerülése segíthet a szervezet egészségi állapotának javításában.
Az adalékanyagok közül az ízfokozók, főleg a szintetikus ízfokozók, amelyeket a leggyakrabban hozzáadnak a feldolgozott élelmiszerekhez. Ezek szó szerint becsapják az agyat és növelik az éhségérzetet, ami túlevéshez és elhízáshoz vezethet.
Ha vásárolunk, olvassuk el az összetevők listáját, és kerüljük azokat a termékeket, amelyekben túl sok hozzáadott cukor, só vagy adalékanyag található.
Üzletünkben a számtalan adalékmentes terméket mellett vásárolhatsz nagy tisztaságú sót is.
Nálunk ,,kolbászból van a kerítés”
...mondhatnánk ha lenne kerítésünk.
Kerítésünk nincs, azonban az üzletünkben 18 féle finomabbnál finomabb kolbászainkból válogathatnak a hús és kolbászimádó, a hazai ízeket kedvelő, ínyenc vásárlók.
A konyhasó és a pácsó használata a hús és húskészítmények tartósítását teszi lehetővé.
Ennélkül az eljárás nélkül a füstölt húsok, szalámik és füstölt kolbászok hetekig - hónapokig való tárolasa, majd fogyasztása lehetetlen lenne. Vagyis a nitrites pácsó egy tartósítószer.
Azonban a tartósítószerek az élelmiszer-adalékanyagok egy csoportjába tartoznak.
Az utóbbi időben elterjedt, hogy a nitrites pácsó használat az élelmiszeriparban egy egészség károsító adalékanyag.
A legtöbben azt gondoljuk, hogy az előre megvásárolt füstölt sonka, kolbász tárolása nem egy bonyolult dolog.
Pedig a több héten át, szakértelemmel készült füstölt áru tárolása is gondos körültekintést igényel.
Ráadásul a hagyományosan készített füstölt termék ma már nem egy olcsó mulatság.
Miért nem kapható minden egyszerre?
A kistermelői és kézműves élelmiszerek iránti kereslet az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt, és ez nem véletlen. Vásárlóink értékelik a tradicionális receptekből származó ízeket, az adalékmentes alapanyagokat és a fenntartható termelési folyamatokat. Ugyanakkor gyakran tapasztalható, hogy egy-egy népszerű gyártó bizonyos termékei időszakosan nem elérhetők. Ennek hátterében nem a hanyagság áll, hanem a kistermelői élelmiszer-előállítás természetes korlátai.
Miért nem mindig érhető el minden egyszerre?
A kistermelői élelmiszerek varázsa a minőségben, a hagyományok tiszteletében és az adalékmentes alapanyagokban rejlik. Ezek a termékek nem tömeggyártás eredményei, hanem gondosan megválogatott alapanyagokból készülnek, amelyeket kis családi vállalkozások dolgoznak fel. Ez azonban néha kihívásokat okozhat mind az üzletünk, mind a vásárlóink számára, különösen, ha egyszerre többféle terméket szeretnének megvásárolni.
A Szárított Vargánya Rejtelmei – Miért Változik a Minősége?
A szárított vargánya egy különleges és népszerű alapanyag, amelyet a gasztronómiában előszeretettel használnak a gombák rajongói. Az intenzív, földes ízvilága és jellegzetes illata miatt sokféle étel készíthető belőle, legyen szó levesekről, rizottókról vagy különféle mártásokról. Azonban, aki rendszeresen vásárol szárított vargányát, észrevehette, hogy a termék minősége időnként változó lehet.
Ez egy természetes változatosság a szárított vargányában. A szárított vargánya íze és megjelenése éppúgy változatos, mint maga az erdő, ahonnan származik.
De mi is áll ennek hátterében?
Kistermelői termékek, közvetlenül a forrástól
A minőség nálunk nem csupán ígéret, hanem az üzletünk alapköve. Kistermelői termékeink mögött valódi emberek, családok, tradíciók és kemény munka áll, amit nap mint nap személyesen tapasztalunk meg. A STOFY HUNGARY Kft.-nél hiszünk abban, hogy a vásárlóknak jár a garantált minőség, és ezt nemcsak a termékek íze vagy megjelenése, hanem a gyártás körülményei is biztosítják.