Blog - recept

Feldolgozott élelmiszer

-stofy
-stofy
2023.03.04 18:00
Feldolgozott élelmiszer
Napjainkban a tudatos vásárlás, vásárlói magatartás egy divatos kifejezés lett.

De tisztában vagyunk vele, hogy pontosan mire figyeljünk bevásárlásaink alkalmával? Van e különbség a termelői és a külfödi multi cégek gyáraiban előállított élelmiszerek között?

Nyilván sokan vannak akik pontosan tudják és ismerik a különbséget a feldolgozott és termelői élelmiszerek közt. Tudják mit jelentenek a csomagoláson található jelölések, betűk, számok és kódok. Azonban szinte naponta vannak vicces kérdések amik arra utalnak, hogy az élelmiszer vásárlásunk alkalmával igyekszünk tudatosan dönteni, de igazából kissé elvesztünk a rengeteg informáciö és élelmiszer dömping útvesztőjében.

A tudatos vásárló kerüli a feldolgozott élelmiszereket.

A feldolgott élelmiszerek hatással vannak a szervezetünkre, közérzetünkre és egészségi állapotunkra!

A feldolgozott élelmiszer fogalmával azokat az élelmiszereket jelölik, amelyeket átalakítottak, hogy hosszabb ideig eltarthatók legyenek, és könnyebben fogyaszthatók. Jobb ízűek, puhábbak, krémesebbek, stb... Általában az alapanyagokat változtatják meg. Hozzáadnak adalékanyagokat, vagy eltávolítanak bizonyos összetevőket, hogy javítsák az ízt, a megjelenést, a textúrát és az eltarthatóságot. Feldolgozott ételeknek számíthatnak a konzervek, a félkész ételek, a mélyhűtött ételek, a snack ételek, a cukros italok, és a feldolgozott húsok, mint például a sonka, a szalámi és a kolbász, az édességek, energia italok stb.... Az ilyen ételeknek általában magasab a cukor, a só, a zsír és a kalória tartalma. Viszont alacsonyabb mennyiségben tartalmaznak a vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat, mint a friss ételek.

Tehát a tudatos táplálkozás azt jelenti, hogy odafigyelünk az étrendünkre. Kerüljük a túl sok cukrot, sót és fentebb említett feldolgozott élelmiszereket. Több friss zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, természetes fehérjét, tiszta húst, adalékmentes húskészítményeket és omega-3 zsírsavakat tartalmazó ételeket fogyasztunk.

A tudatos táplálkozás segíthet csökkenteni a kockázatot a szívbetegségek, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az elhízás és egyes daganatos betegségek kialakulásában. Emellett segíthet javítani az általános egészségi állapotot, és a fizikai teljesítményt, valamint jó hatással lehet a mentális egészségre is.

(Azonban, a tudatos táplálkozás nem old meg minden egészségügyi problémát, és az életmód többi része is fontos, mint például a rendszeres testmozgás, a stresszkezelés és a dohányzás és alkoholfogyasztás kerülése.)

A feldolgozott élelmiszerekben lévő adalékanyagok hatása szervezetünkre és egészségi állapotunkra:

Néhány adalékanyag, például a szintetikus ízfokozók és a mesterséges színezékek, az agy működését befolyásolhatják, míg mások, például a tartósítószerek, a szervezet méregtelenítő képességét és egészségi állapotát befolyásolhatják. Továbbá befolyásolhatják az ízérzékenységet és jelentősen befolyásolhatják az agyműködést, és nehezíthetik az elalvást és az alvás minőségét. Fontos megjegyezni, hogy az alvás és pihenés minősége igen nagy hatással van mindennapi fizikkális és szellemi teljesítő képességünkre!

Az egyes adalékanyagok káros hatása még mindig tárgya a tudományos kutatásnak, de általánosságban elmondható, hogy a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának csökkentése vagy elkerülése segíthet a szervezet egészségi állapotának javításában.

Az adalékanyagok közül az ízfokozók, főleg a szintetikus ízfokozók, amelyeket a leggyakrabban hozzáadnak a feldolgozott élelmiszerekhez. Ezek szó szerint becsapják az agyat és növelik az éhségérzetet, ami túlevéshez és elhízáshoz vezethet.

Ha vásárolunk, olvassuk el az összetevők listáját, és kerüljük azokat a termékeket, amelyekben túl sok hozzáadott cukor, só vagy adalékanyag található.

Üzletünkben a számtalan adalékmentes terméket mellett vásárolhatsz nagy tisztaságú sót is.

Készlet:
Utolsó 2 darab vagy kg
Ritkán van készleten
Kulen
Kulen
3 980 Ft
-17%
Készlet:
9 kg
Általában kapható
Lángolt kolbász
Lángolt kolbász
3 600 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
2 990 Ft
Egységár: 2 990 Ft/kg
Hagyományos, házi készítésű kolbászok
Nálunk ,,kolbászból van a kerítés”

...mondhatnánk ha lenne kerítésünk.

Kerítésünk nincs, azonban az üzletünkben 18 féle finomabbnál finomabb kolbászainkból válogathatnak a hús és kolbászimádó, a hazai ízeket kedvelő, ínyenc vásárlók.