Blog

A nitrites pácsóról

-stofy
2021.09.02 08:41
A nitrites pácsóról

A konyhasó és a pácsó használata a hús és húskészítmények tartósítását teszi lehetővé. Ennélkül az eljárás nélkül a füstölt húsok, szalámik és füstölt kolbászok hetekig - hónapokig való tárolasa, majd fogyasztása lehetetlen lenne. Vagyis a nitrites pácsó egy tartósítószer.

Azonban a tartósítószerek az élelmiszer-adalékanyagok egy csoportjába tartoznak.

Az utóbbi időben elterjedt, hogy a nitrites pácsó használat az élelmiszeriparban egy egészség károsító adalékanyag.

Ezzel ellentétben a nitrites pácsó a többi nitrithez hasonlóan a nitrátok átalakulása nyomán jön létre.
A nitritek jelen vannak az ásványvizekben, a gyümölcsökben, a zöldségekben és salátafélékben. A nitritek baktériumokat ölnek meg, többek között
a Clostridium botulinumot, amely az igen veszélyes botulizmus-toxin termeléséért felelős.
A pácolás során a hús színe gyakran szürkére változik.
A nitrites pácolás hatására a pácolt hús meg tudja tartani piros színét.
A nitrites pác-só gondoskodik arról is, hogy a hús érése során karakteres pácolt aroma alakuljon ki.

A nitrites pácsó haszálatát az EU. is szabályozza. A szabályozás nem zárja ki egyértelműen a nitrites pác-só alkalmazását bio-húskészítményeknél.

Érdekesség hogy a nitritek vérnyomás-csökkentő és értágító hatásúak.

A túlzott nitrit fogyasztásnak van egészségügyi kockázata is. Ha hosszútávon reggelire, ebédre és vacsorára is nitrites füstölt húskészítményt ennénk bizonyára megbetegednénk. Véleményünk szerint nagyon fontos a változatos étrend kialakítása.

A pácsó használat és az ezzel a módszerrel készített termékek fogyasztása igen megosztó. Az internet telis tele van negatív hírekkel. Hentesárú beszállítóink közt is van aki konyhasót és van aki pácsót használ.

Régen miért nem használtak pácsót?

Kevesebb üzlet volt kevesebb termékkel. Ez azt jelentette, hogy az élelmiszer forgalom nem oszlott szét ennyi termékre és üzletre. Vagyis az üzletekbe került élelmiszerek pár nap alatt elfogytak és érkezett a friss utánpótlás. Ma a multik jelenlétével egy-egy élelmiszerüzlet forgalma alig tizede a régi időkhöz képest.

Ezenfelül nagyon gyorsan változnak a vásárlási szokások. Ma már megsem vennénk egy tejfölt vagy tejet ha nincs rajta legalább egy-két hét szavatosság. Ma már nem elfogadott egy gyömölcsön a legkisebb hiba sem, de az almának is tökéletes gömbnek kell lennie sokak szerint.

Az élelmiszeripar és az üzletek ezekhez az elvárásokhoz alkalmazkodnak. Egy válalkozás számára létkérdés, hogy náluk vásároljanak.

Ezért tekintsd meg te is hazai hentes termékeinket, hátha találsz kedvedre valót!