Blog - recept

Eper vagy szamóca

-stofy
-stofy
2024.04.22 09:00
Eper vagy szamóca
Végre hamarosan elérkezik az időszak, amikor az ízletes hazai eper ismét vásárolható lesz.

Az ízes, illatos hazai eper 1-2 héten belül megjelenik a zöldséges boltokban és a piacokon. De ezzel együtt megjelennek az eper szakértői is, akik vitatkoznak arról, hogy az eper "helyes" neve szamóca vagy éppen fordítva. Elmagyarázzák, hogy az eper fán terem a szamóca pedig a földön. Vagy, hogy az eper nagyszemű, szamóca pedig apró. Azt is szoktuk hallani, hogy az eper a kertben terem a szamóca pedig az erdőben. Ami igaz az igaz. Mi Magyarok szakértői vagyunk sok témának :-)

Valóban nehéz követni a változó neveket, de mi utánanéztünk az igazságnak és megpróbáljuk röviden összefoglalni.

 

 

Az eper és a szamóca nevei régóta okoznak vitákat és kérdéseket az emberek körében. Azonban, a legtöbben nem tudják pontosan, mi a különbség a két gyümölcs között, és hogy mi az igazi nevük. Sokan hívják az epret szamócának, vagy fordítva, de mi az igazság?

Az eper és a szamóca botanikailag két különböző gyümölcs. Az egyik fán terem a másik bokron. Az erdőben azonban találkozhatunk erdei szamócával (Fragaria vesca), ami kisebb és jóval édesebb, mint az otthon termesztett vagy a zöldséges boltokban kaphatók.

Az eperfa egy nagy, lombos fa, telis-teli  szederszerű, édes, terméssel. Vagyis szederrel. Ez a gyümölcs semmiben sem hasonlít az általunk epernek nevezett piros gyümölcsre. Ez a sötétlila vagy fehér gyümölcs lepotyog a fáról és színe befesti a földet maga körül. Mivel szabadon nő, ezért régen nem sokra becsülték a gyümölcsét. A tanyákon a tyúkok vagy disznók ették meg a lehullott szedret (vagy epret?).

A szamócát sokan földi epernek is nevezik, és ez a név a földre terülő bokorról való származására utal. Az eperféléknek (szamócának) több mint 20 fajtája van, és mindegyik más-más méretű és formájú.

Az eper és a szamóca közötti különbségek és névproblémák eloszlatása szerintünk nem igazán fontos. Mostanság nem igazán látni szamóca joghurtot, szamócás innivalót, szamóca lekvárt, vagy szamócával töltött croissant a boltok polcain. Egyszerűen minden is eper.

 

-stofy
-stofy
2024.05.13 09:25
Eper turmix
Az eper turmixok finomak, táplálóak és könnyen elkészíthetőek.

Próbáld ki ezeket a recepteket, hogy felfedezd az eper turmixok világát!

Az alábbiakban bemutatunk néhány ízletes és egészséges eper turmix receptet, amelyekkel könnyedén felpezsdítheted a reggeleidet, vagy bármely más napodat.

Ezek a turmixok nem csak finomak, de gazdag tápanyagtartalmuk miatt segíthetnek javítani az immunrendszer működését.

Készlet:
33 kg
Szezonális termék
Eper
Eper
2 880 Ft