Blog - recept

Szárított vargánya gomba

-stofy
-stofy
2023.01.24 08:10
Szárított vargánya gomba
A vargánya egy nagyon finom és ízletes gombafajta, amelyet ha használsz igazi ínyenc vagy.

A vargánya szárított változata egy kiváló módja, hogy megtartsuk ezt a különlegesen karakteres  az ízt egész évben.

A vargánya gomba természetesen megtalálható található a lombos erdőkben. A legtöbb esetben a tölgyfa alatt nő. A vargánya gomba gyűjtése és szárítása egy a régmúltba tekint vissza.  A gyűjtés és szárítás általában nyáron és ősszel történik. Ilyenkor a legjobb minőségű a gomba. A szárítás után a vargánya gomba hosszú ideig eltartható, és az íze is erősebb lesz.

A szárított vargánya gomba használata a főzésben nagyon sokoldalú. Előszerettel készítenek belőle rizottót, tésztát és levest, de a vargánya gomba hozzáadható más ételhez is, mint például a húsételekhez, zöldségleveshez, vagy akár szendvicshez is. A vargánya gomba kiváló forrása a fehérjének, ásványi anyagoknak és vitaminoknak, és alacsony kalóriatartalmú.

Mivel nem olcsó (bár ha megnézzük, hogy egy 6 g-os egyszerű morzsolt majoranna 160-200 Ft, kb. 30 ezer kilója a vargánya ára ehhez képest reális) és nem egy hétköznapi élelmiszer, hajlamos az ember azt képzelni, hogy az elkészítése bonyolult folyamat. Pedig nem!

A szárított vargánya gomba készítésének fontos lépése, hogy áztassuk be mielőtt felhasználnánk. Az áztatási idő általában 15-60 perc. Ez segít abban, hogy a gomba újra megduzzadjon és újra megteljen nedvességgel. A vargánya gomba kétféle módon áztatható, forró vízben és hideg vízben.

A forró víz felgyorsítja az áztatás fojamatát, de a hideg víz használata segít jobban megtartani a gomba természetes ízét és színét.

A szárított vargánya gomba a nagyszerű választás azoknak, akik szeretik az ízletes és egészséges ételeket, és szeretnének új ízeket felfedezni a főzésben.

A szárított vargánya gomba nagyon jó illik húsok, halak, rizs és tésztafélékhez. A vargánya gomba remekül harmonizál más fűszerekkel, mint a fokhagyma, bors, petrezselyem, és a citrom.

Nekünk az egyik kedvenc húsételünk a vargányás szarvas pörkölt.

 

 

-stofy
-stofy
2023.01.31 10:00
Vargányás receptek
A szárított vargánya gomba tökéletes hozzávalója lehet nagyon sok fajta ételnek!

Add hozzá a salátához, a rizottóhoz, vagy használd előételként. A vargánya gomba remek ízt és illatot ad az ételeknek, és segít felélénkíteni az ízlelőbimbóid.

Meg tapasztalhatod, hogy milyen finom és aromás lehet egy étel a szárított vargánya gomba hozzáadásával.

A vargánya remekül beleillik a vegetáriánus és vegán étrendbe is.