
Vargányás receptek
A szárított vargánya gomba tökéletes hozzávalója lehet nagyon sok fajta ételnek!
Add hozzá a salátához, a rizottóhoz, vagy használd előételként. A vargánya gomba remek ízt és illatot ad az ételeknek, és segít felélénkíteni az ízlelőbimbóid.
Meg tapasztalhatod, hogy milyen finom és aromás lehet egy étel a szárított vargánya gomba hozzáadásával.
A vargánya remekül beleillik a vegetáriánus és vegán étrendbe is.
Vargányás rizottó
Hozzávalók:
- 1 pohár rizs
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 pohár fehérbor
- 2 pohár zöldségalaplé
- 1 csomag szárított vargánya gomba
- 1 pohár tejszín
- sajt reszelve
- zöld petrezselyem
- só
- bors
Elkészítés:
- Először áztassuk be a szárított vargánya gombát egy pohár forró vízben 15 percre. Közben, dinszteljük meg a vöröshagymát és fokhagymát egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a rizst és keverjük össze. Öntsük rá a fehérborral és a zöldségalaplével, és keverjük össze. Adjuk hozzá a vargányát, és főzzük tovább, amíg a rizs el nem készül. Tálaláskor, töltsük meg tejszínnel és reszeljük rá sajtot. Tálaljuk zöld petrezselyemmel díszítve.
Vargányás tészta
Hozzávalók:
- 50 g tészta
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 csomag szárított vargánya gomba
- 1 pohár tejszín
- sajt reszelve
- zöld bazsalikom
- só
- bors
Elkészítés:
- Főzzük meg a tésztát a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint. Közben, dinszteljük meg a vöröshagymát és fokhagymát egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a vargányát és keverjük össze. Öntsük rá a tejszínt és főzzük tovább, amíg a gomba el nem készül. Tálaláskor, keverjük össze a tésztával és reszeljünk rá sajtot. Tálaljuk zöld bazsalikommal díszítve.
Vargányás zöldségleves
Hozzávalók:
- 1 kg zöldség (pl. cukkini, padlizsán, paprika, cékla)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csomag szárított vargánya gomba
- 6 pohár víz
- 1 pohár tejszín
- zöld petrezselyem
- só
- bors
Elkészítés:
- Pucoljuk meg és vágjuk kisebb darabokra a zöldségeket. Dinszteljük meg a vöröshagymát és fokhagymát egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a zöldségeket és keverjük össze. Öntsük rá a vizet és főzzük, amíg a zöldségek el nem készülnek. Adjuk hozzá a vargányát és főzzük tovább, amíg a gomba el nem készül. Tálaláskor, töltsük meg tejszínnel és tálaljuk zöld petrezselyemmel díszítve.
A vargánya egy nagyon finom és ízletes gombafajta, amelyet ha használsz igazi ínyenc vagy.
A vargánya szárított változata egy kiváló módja, hogy megtartsuk ezt a különlegesen karakteres az ízt egész évben.
A vargánya gomba természetesen megtalálható található a lombos erdőkben. A legtöbb esetben a tölgyfa alatt nő. A vargánya gomba gyűjtése és szárítása egy a régmúltba tekint vissza. A gyűjtés és szárítás általában nyáron és ősszel történik. Ilyenkor a legjobb minőségű a gomba. A szárítás után a vargánya gomba hosszú ideig eltartható, és az íze is erősebb lesz.