
A sonkalében főtt tojás
A húsvéti sonka és a tojások szinte elválaszthatatlan párost alkotnak.
Sokan már csak azért is főznek sonkát, hogy a húsvéti sonka főzőlevében megfőzhessék a tojásokat.
De miért is olyan finomak a sonka levében megfőtt tojások?
Az egyik magyarázat az, hogy a sonka levében lévő fűszerek és ízesítők átjárják a tojásokat is, így azok is gazdagabb ízűek lesznek. A sonka főzőlevébe gyakran kerülnek olyan fűszerek, mint például babérlevél, vöröshagyma, feketebors, fokhagyma, és ezek az ízek átvesződnek a tojásokba is, ami egyedivé teszi azok ízét.
Azonban ennél is egyszerűbb az a tény, hogy a sonka főzőleve sós. Ez az íz átjárja a tojásokat is. A só a tojásoknak is átadja az ízét, és ezzel fokozza azok ízélményét.
Az sem mellékes, hogy a sonka főzőlevében megfőtt tojások sárgája krémesebbé válik, mivel a sonka főzőlevében lévő só és ízesítők hatására jobban megszilárdulnak a fehérjék, és így a sárgája is krémesebb, gazdagabb ízű lesz.
A sonka levében megfőzött tojások mellett pedig még sok más étel is jól passzola húsvéti hétvégéhez. Például a főtt sonka mellé készített saláták, pirosretek, sokahagyma, medvehagyma.
Összességében a sonka levében megfőzött tojásokat valószínűleg több okból is szeretjük: gazdagabb ízűek, a sárgájuk krémesebbé válik, és jól passzolnak a sonka mellé készített más ételekkel.
Ha pedig még nem próbáltad ki, érdemes kipróbálni ezt a hagyományos és finom húsvéti ételt.
A füstölt sonka főzés rejtelmeiről megoszlanak a vélemények.
Úgy is fogalmazhatunk, hogy sok szakértője van a folyamatnak, pedig a hihetelenül egyszerű.
Az nyilvánvaló, hogyha a víz hőmérséklet ideális és a főzési időt is jól választjuk ki, akkor máris sikerünk lehet.
Türelem, türelem és türelem. Lassú tűz és türelem!
A húsvéti sonka választék elég változatos.
Parasztsonka, szívsonka, füstölt lapocka, füstölt darabolt comb, füstölt tarja, kötözött sonka.
A jó minőségű sonka alapanyag friss amit tökéletesre pácolnak, majd füstölnek. A füstölő fa fajtája bükk, tölgy vagy akác. A sonkák vagy egyéb húsok füstölési ideje legalább 24 óra.
A húsvéti sonka az egyik legnépszerűbb hagyományos ételeink közé tartozik.
A hagyományos sonkafőzési módszer szerint a sonka vízben fő, általában hozzáadva pár darab zöldséget és fűszereket.
Azonban sokan tapasztalják, hogy a húsvéti sonka főzése nehéz feladat lehet, mivel nehéz megőrizni a sonka füstös ízét, miközben teljesen megfő.
Az alábbiakban öt tippet osztok meg, hogyan lehet a húsvéti sonkát tökéletesen főzni.
A legtöbben azt gondoljuk, hogy az előre megvásárolt füstölt sonka, kolbász tárolása nem egy bonyolult dolog.
Pedig a több héten át, szakértelemmel készült füstölt áru tárolása is gondos körültekintést igényel.
Ráadásul a hagyományosan készített füstölt termék ma már nem egy olcsó mulatság.
Nálunk ,,kolbászból van a kerítés”
...mondhatnánk ha lenne kerítésünk.
Kerítésünk nincs, azonban az üzletünkben 18 féle finomabbnál finomabb kolbászainkból válogathatnak a hús és kolbászimádó, a hazai ízeket kedvelő, ínyenc vásárlók.