Blog

Sütőtök

-stofy
-stofy
2022.10.18 07:00
Sütőtök

Az őszi és téli időszakban nagy népszerűségnek örvend a sütőtök.

Ennek fő oka, hogy nem csak hagyományos módon süthető, hanem desszertnek, levesnek vagy akár köretnek is nagyszerűen használható.

A sütőtök ősszel és télen az egyik legnépszerűbb zöldség. Leggyakrabban sütve fogyasztják, vagy krémes levest készítenek belőle. A tök finom íze mellett számtalan pozitív élettani hatással bír, ezért érdemes minél többet enni belőle.

A sütőtöknek számos felhasználási területe van, az italoktól a köreteken át a levesekig: sós és édes ételekhez is használható.

Egy féle a tökből készíthetünk olasz, arab, sőt indiai ételeket is. Attól függ, milyen fűszerekkel párosítjuk. Használhatunk curryt, kurkumát, köményt, gyömbért, különféle fűszernövényeket, szójaszószt, tahinit vagy különféle sajtokat. Például kék, kecske, parmezán vagy feta sajtot is.

Mivel a sütőtök édes, jól passzolnak hozzá a következő füszerek is. Például a szerecsendió, a római kömény, a koriandermag, a curry és a gyömbér is kiválóan alkalmas a vele készült levesekhez.

Használható burgonyás köretnek vagy burgonyapürének, ilyenkor a legjobb rozmaringgal fűszerezni.

A hagyományos téli fűszerek, a gyömbér, a szerecsendió, a fahéj és a szegfűszeg használhatók még édesítőszerként az ízesítéséhez.

A sütőtök szósz vagy sütőtökpüré igazi különlegesség. Készíthető cukorral, naranccsal, fahéjjal és gyömbérrel, vagy citrommal, fahéjjal és szegfűszeggel is.

Érdekesség, hogy sütötök a magok mellett virágai is ehetőek. Termesztési helyétől függően a legismertebb hazai változat a nagydobosi, és a kanadai sütőtök. Régebben híres volt még a kiszombori és az óvári tök is.

Sütőtököt sütőben, rácson vagy tepsiben javasolt elkészíteni. Nem kell aggódni a hámozás miatt, mert minden tökfajtát, így a sütőtököt is, sütés után forrón meg lehet pucolni. Égyébként ha jó megva mosva sütés előtt, a héja is ehető.

Ha a tökből levest, szószt vagy pürét készítenél valamilyen süteményhez, egyszerűen vágd nagy darabokra, és helyezd egy tepsire vagy a sütőrácsra. Így kapjuk a legmélyebb, legfinomabb ízt. Ha azonban salátát vagy köretet készítesz belőle, tűvel ellenőrizd, hogy nem lesz-e túl puha.

A megfelelő sütőtök kiválasztása egyszerű: csak ép héjú sütőtököt válasszunk, ami egyben a belső értéket is garantálja. A sütőtök a betakarítás után hűvös helyen nagyon sokáig eltartható.

TIPP: Készíts tökpürét és kis adagokban fagyaszd le! Ezt később sokféleképpen felhasználhatod: adhatod muffin- vagy palacsintatésztához, gazdagíthatod rizottóval de akár tésztaszószok készítésére is használható.

Ne feledd! A rendszeres sütőtök fogyasztás az egészségünknek is jót tesz!

Az alábbi képre (képekre) kattintva vásárolhatsz.

Készlet:
Folyamatos beszerzés
Szezonális termék
Sütőtök
Sütőtök
580 Ft
Egységár: 580 Ft/kg