-
Akciók
-
Élelmiszer
-
Termelők - Gyártók
Hazai őstermelők, kistermelők, családi válalkozások standjai a virtuális termelői piactéren.
- Blog - recept
- Hírek - aktualitás
- Információk
Pedig a több héten át, szakértelemmel készült füstölt áru tárolása is gondos körültekintést igényel.
Ráadásul a hagyományosan készített füstölt termék ma már nem egy olcsó mulatság.
De tisztában vagyunk vele, hogy pontosan mire figyeljünk bevásárlásaink alkalmával? Van e különbség a termelői és a külfödi multi cégek gyáraiban előállított élelmiszerek között?
Nyilván sokan vannak akik pontosan tudják és ismerik a különbséget a feldolgozott és termelői élelmiszerek közt. Tudják mit jelentenek a csomagoláson található jelölések, betűk, számok és kódok. Azonban szinte naponta vannak vicces kérdések amik arra utalnak, hogy az élelmiszer vásárlásunk alkalmával igyekszünk tudatosan dönteni, de igazából kissé elvesztünk a rengeteg informáciö és élelmiszer dömping útvesztőjében.
Ha szeretnéd, hogy a saját magad által elkészített füstölt sonka kerüljön a családod húsvéti asztalára, néhány tippel, tanáccsal segítünk.
Parasztsonka, szívsonka, füstölt lapocka, füstölt darabolt comb, füstölt tarja, kötözött sonka.
A jó minőségű sonka alapanyag friss amit tökéletesre pácolnak, majd füstölnek. A füstölő fa fajtája bükk, tölgy vagy akác. A sonkák vagy egyéb húsok füstölési ideje legalább 24 óra.
Úgy is fogalmazhatunk, hogy sok szakértője van a folyamatnak, pedig a hihetelenül egyszerű.
Az nyilvánvaló, hogyha a víz hőmérséklet ideális és a főzési időt is jól választjuk ki, akkor máris sikerünk lehet.
Türelem, türelem és türelem. Lassú tűz és türelem!
Ennélkül az eljárás nélkül a füstölt húsok, szalámik és füstölt kolbászok hetekig - hónapokig való tárolasa, majd fogyasztása lehetetlen lenne. Vagyis a nitrites pácsó egy tartósítószer.
Azonban a tartósítószerek az élelmiszer-adalékanyagok egy csoportjába tartoznak.
Az utóbbi időben elterjedt, hogy a nitrites pácsó használat az élelmiszeriparban egy egészség károsító adalékanyag.
A vargánya szárított változata egy kiváló módja, hogy megtartsuk ezt a különlegesen karakteres az ízt egész évben.
A vargánya gomba természetesen megtalálható található a lombos erdőkben. A legtöbb esetben a tölgyfa alatt nő. A vargánya gomba gyűjtése és szárítása egy a régmúltba tekint vissza. A gyűjtés és szárítás általában nyáron és ősszel történik. Ilyenkor a legjobb minőségű a gomba. A szárítás után a vargánya gomba hosszú ideig eltartható, és az íze is erősebb lesz.
...mondhatnánk ha lenne kerítésünk.
Kerítésünk nincs, azonban az üzletünkben 18 féle finomabbnál finomabb kolbászainkból válogathatnak a hús és kolbászimádó, a hazai ízeket kedvelő, ínyenc vásárlók.
Az ízes, illatos hazai eper 1-2 héten belül megjelenik a zöldséges boltokban és a piacokon. De ezzel együtt megjelennek az eper szakértői is, akik vitatkoznak arról, hogy az eper "helyes" neve szamóca vagy éppen fordítva. Elmagyarázzák, hogy az eper fán terem a szamóca pedig a földön. Vagy, hogy az eper nagyszemű, szamóca pedig apró. Azt is szoktuk hallani, hogy az eper a kertben terem a szamóca pedig az erdőben. Ami igaz az igaz. Mi Magyarok szakértői vagyunk sok témának :-)
Valóban nehéz követni a változó neveket, de mi utánanéztünk az igazságnak és megpróbáljuk röviden összefoglalni.
Légy kreatív a konyhában a lilaburgonyával!
A lila burgonya olyan burgonyafajta, amelynek héja és belseje kék vagy lila. Sokan úgy vélik, hogy a lila burgonya fogyasztása jótékony hatással van az egészségükre. Valójában ezt számos tanulmány tudományosan is alátámasztja, hogy ezek a burgonya fajták egészségügyi előnyökkel járhatnak. Miért lehet hasznos a lila burgonya fogyasztása: